Olvasórendszer

 

 

A rézlemez előtt megy el a szalag, lezárván a lyukakat. A lyukak a papírszalagon kinyitják a levegő útját az olvasón, ahol a szerkezet beszívja azt.

A kapcsolóval ki és be lehet kapcsolni a pedálok vezérlését illetve a melodantot. A melodant hangerőt szabályoz, erősít és gyengít, ha az a papíron rögzítve van.

Az alsó kapcsoló a duo-art tekercseket szabályozza ugyanígy.

A duo-art tekercseken a két oldali hosszúkás lukakat bekapcsolja a kapcsoló, egy másik pneumatika az alatta lévő hangokat kikapcsolja. Így a duo-art csak 80 hangos felvétel.

 

 

lyukak sorrendje

 

 

A lyukak kétoldalt egymás fölött: a tekercs elmozdulását érzi és ha elszaladt felőle a papír, a réz keresőt aláigazítja.

Ezután balról jobbra: visszatekerés (csak elektromosnál van bekötve) forte pedál (nagy négyzet alakú lyuk, jobb oldali pedál) basszus melodant (basszus felét erősíti, fekvő téglalap alakú lyuk bal oldalt), utána 88 kis lyuk a 88 hanghoz,  diszkant melodant (diszkant  felét erősíti, fekvő téglalap alakú lyuk jobb oldalt), motor (csak elektromosnál van bekötve), piano pedál.

A nyíl a tekercsen lévő sebességcsík követését segíti, ha van a tekercsen ilyen. Alatta a sebesség kijelzője.

Általában csak a forte pedál van a kommersz tekercseken rögzítve (qrs, imperial, artona, aeolian stb). Minden mást játék közben manuálisan lehet szabályozni. A themodist tekercsek vezérlik a melodantot is. Ezek régebbiek, két háború köztiek legtöbbször, klasszikus felvétellel.

A jobb oldali nagy tolókapcsoló fel- és letranszponál két hangot.

 

vissza